Kalveren hard voeren loont! Zorg voor expressie van genetische potentie

Genetica werd lange tijd beschouwd als de meest krachtige factor bij het bepalen van het maximale groeipotentieel van kalveren. Nu weten we dat de genetische potentie niet optimaal benut wordt als we kalfjes matig opfokken. Er is een directe relatie tussen het opfokken van kalfjes en de levensproductie van de later melkkoe. Dus hoe beter we omgaan met deze jonge dieren des te hoger de levensduur van de toekomstige melkkoeien wordt.

Gemiddeld wordt maar liefst 40% van de genetische potentie niet  benut, omdat we onze vaarskalfjes niet optimaal opfokken.

Recent onderzoek toont aan dat de genetische potentie beter wordt benut als we kalveren beter voeren en zorgen dat ze niet ziek worden in de eerste levensweken. Deze kalveren groeien harder in de eerste weken. De expressie van de genen, dus hoe een kalf zich ontwikkeld, wordt sterk beïnvloed door de kwaliteit en de hoeveelheid voeding en de afwezigheid van ziekten. Dit proces noemen we ook wel epigenetica of metabolisch programmeren. Metabolisch programmeren werkt het meest effectief bij een ongeboren kalf en in de eerste 8 levensweken van een kalf.

Verbeterde uierontwikkeling

De ontwikkeling van uierweefsel is essentieel voor de toekomstige productiviteit van de koe. Een onderzoek uit 2005 door Brown et al. vond overtuigend bewijs dat kalvergroei in de eerste acht levensweken een sleutelfactor is bij het stimuleren van uierkwaliteit bij kalveren en vaarzen. Een voedingsschema in de melkperiode waarin een hoge gemiddelde daggroei wordt gehaald (meer dan 850 gram groei in de melkperiode van een kalf) resulteert in een optimale ontwikkeling.

Dus genetica is belangrijk, maar vergeet niet om deze genetische potentie te benutten.

 

Wist je dat:

Het voeren van de droogstaande koeien invloed heeft op de ontwikkeling en potentie van het kalf.  Meer weten? Lees dan het artikel ‘betere kalveren door optimale voeding in droogstand’.

 

Effecten van matig management bij kalveren

Gezonde kalveren, daar draait het om. Alleen gezonde kalfjes kunnen hard groeien en maximaal hun genetische potentie benutten.

In het onderstaande schema is te zien welke factoren invloed hebben op de gezondheid van een kalf en welke relatie ze hebben tot elkaar. Een juist biestmanagement, een kloppend voedingsschema, een goede hygiëne rondom het kalf en een optimale huisvesting zijn de hoofdfactoren.

∆ = toenemend/positief effect ∇= afnemend/negatief effect
De belangrijke thema’s rondom de kalveropfok en de relatie die ze tot elkaar hebben.