Hittestress in combinatie met Uiergezondheid

Voeding, warmte en vocht zijn nodig voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen.

Uit onderzoek blijkt, dat leukocyten (witte bloedcellen) in het lichaam minder actief zijn als een dier (hitte)stress ervaart. De natuurlijke afweer komt hiermee in geding en bacteriën liggen op de loer. Indien een koe al subklinisch geïnfecteerd is, verhoogt het celgetal nog drastischer wanneer ze (hitte)stress ervaart. Een indirect gevolg van verminderde voeropname is een verminderde weerstand, echter groeien bacteriën in een stal met hoge temperaturen extra snel. Omgevingsbacteriën vermenigvuldigen zich snel en daarmee wordt de infectiedruk in de boxen en in de afkalfstal verhoogd. Een mastitis uitbraak vindt daarom ook veelal plaats bij lage weerstand en een hoge bacteriedruk (Melkveebedrijf, 2017).

In de zomermaanden is de coliforme ziektekiem een groot punt van ergernis, waarom komt deze bacterie nu juist in de warme maanden meer voor? De ligbedden van de koe zijn voor bacteriën de perfecte plek om te vermenigvuldigen (Hipra, 2019). Kosten welke komen kijken bij coliforme bacterie infectie zijn verlies van melk (mogelijk zelfs kwartier), antibiotica kosten (lees veeartsbehandeling (uierinfuus)) en afvoeren van geïnfecteerde dieren en de daar bijhorende vervangingskosten (H. Van Loo, 2007).

Na het kalven in de warme (zomer)maanden, zien veel veehouders dat de vers gekalfde koeien een verhoogd celgetal hebben. Ook daalt het aantal genezen dieren, in de droogstand, van een chronische uierontsteking (Veehouder Veearts, 2016). Tijdens, of vlak na een warme periode, zien veel dierenartsen vaker hevige uierontstekingen zoals E. Coli of Klebsiella (dit zijn omgevingsgebonden bacteriën). Dit kan in het ergste geval zelfs sterfte veroorzaken bij de besmette dieren.

Topro Udder Bolus

De Topro Udder bolus bevat natuurlijke plantenextracten op basis van knoflook (moleculen geïsoleerd uit knoflookextracten). De bolus dient ter ondersteuning van de uiergezondheid en de algehele gezondheidstoestand en heeft een afgifteduur van ca. 21 dagen.

>> Direct naar Topro Udder bolus