Biestmanagement; voor de juiste start!

De kwaliteit van biest is van levensbelang voor pasgeboren kalfjes. Het kalf wordt namelijk geboren met heel weinig weerstand, daardoor is ze erg vatbaar voor ziektes. Pas later maakt het kalf zelf antistoffen aan en komt de actieve immuniteit op gang. In de biest (colostrum) zitten immunoglobulinen (IgG), die direct in het bloed worden opgenomen en het kalf passieve immuniteit bieden. Passieve immuniteitsopbouw is tijdelijk en het immuunsysteem bouwt er geen geheugen mee op.

Voeding

De  voeding van het kalf bestaat allereerst uit biest (eerste moedermelk). Bij de geboorte heeft het kalf nog geen antistoffen en is het dus niet beschermd tegen ziekteverwekkers. De koe geeft deze antistoffen (immunoglobulinen) namelijk niet door via de placenta. Deze immunogobulinen moeten dus uit de biest komen en daarom is dit van levensbelang voor het jonge kalf. Uiteraard moet de biest van goede kwaliteit zijn, maar in de praktijk is dit niet altijd het geval. De kwaliteit kan goed worden gemeten met een refractometer. Hiermee wordt het drogestofpercentage van de eerste melk bepaald en daaraan gekoppeld het aandeel immunoglobulines.

Bij een tegenvallende biestkwaliteit (minder dan 50 gram IgG per liter, Brix-waarde minder dan 22%) kan Topro Colostrum Pure de biest van het moederdier opwaarderen. In onderstaande tabel staat de Brix-waarde vermeld en de bijbehorende biestkwaliteit. Daarnaast wordt ook de minimale biestgift vermeld.

Topro Colostrum Pure complementeert de biest!

Colostrum Pure is geproduceerd met als doel het zo goed mogelijk complementeren van de biest van het moederdier. Het product bestaat o.a. uit rundercolostrum met een gistproduct. Daarnaast zijn de nodige vitamines en sporenelementen toegevoegd. Biest bevat veel immunoglobulinen die nodig zijn voor een goede afweer. Immunoglobulinen zijn antistoffen die in de eerste uren na de geboorte in de darmen worden opgenomen. Daarnaast bevat biest een hoog gehalte aan vet en eiwit. Dit is belangrijk omdat kalveren direct na de geboorte veel energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.

>> Meer informatie over Topro Colostrum Pure