Praktijkonderzoek: Betere start na afkalven door Topro Recover koedrank

Het moment rondom het afkalven is een kritische periode van de koe. Door de opkomende melkgift krijgt de koe een tekort aan calcium wat de voeropname niet bevordert. De koe neemt niet voldoende voer op waardoor de energiebehoefte niet volledig kan worden aangevuld. De kans op transitieziekten neemt toe!

Daarnaast verliest een afkalvende koe veel vocht. Het toedienen van (lauw) drinkwater na het afkalven is belangrijk om de vertering, stofwisseling en de vreetlust van de koe op gang te brengen. Ook kan het risico op lebmaagverdraaiingen verminderd worden met een volle pens na de wateropname. Als een koe minder op gang komt kan extra toevoeging van energie of calcium aan het drinkwater nuttig zijn.

De Topro Recover is een koedrank en combineert calcium, magnesium, vitamines, sporenelementen en antioxidanten met elkaar. Calcium is toegevoegd om de koe te ondersteunen bij de hoge calciumbehoefte na het afkalven. Magnesium draagt, net als calcium, bij aan het goed functioneren van de spieren. Verder zijn de vitamines en mineralen toegevoegd om de weerstand en de penswerking te ondersteunen.

In het voorjaar van 2022 is er in samenwerking met Van Hall Larenstein (University of Applied Sciences) een praktijkonderzoek uitgevoerd om de effectiviteit van de Recover koedrank in kaart te brengen. Bekijk de resultaten in de downloadbare onderzoekspaper!

>>  Download praktijkonderzoek Topro Recover koedrank