Verse koe met uitdrogingsverschijnselen? Drenchen loont!

Er zijn meerdere voordelen van drenchen op te noemen. Drenchen, het oraal toedienen van een goede hoeveelheid vocht, is uitermate geschikt voor zieke, maar ook verse koeien. Het drenchen voorziet de koe van water, dat vaak aangevuld wordt met zouten en voedingsstoffen. Een geschikte methode dus om extra ondersteuning te bieden aan risico koeien!

Uitdroging van koeien komt bij veel verschillende ziektebeelden voor. Drenchen is daarom in veel gevallen goed inzetbaar om de koe een extra boost te geven door de vochthuishouding weer op peil te brengen.

Er zijn meerdere situaties waarbij drenchen een geschikte methode is om koeien te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan een koe die herstellende is na een keizersnede, een koe die erg dun op de mest is, of een koe die net heeft afgekalfd. In veel van deze situaties heeft de koe een vochttekort (of zou deze kunnen oplopen). Drenchen biedt dan een erg goede ondersteuning. Als er sprake is van koeien met diepliggende ogen of een huid die na opknijpen blijft staan zijn deze dieren eigenlijk al een stuk verder uitgedroogd dan wenselijk is.

Topro Rumen Drench

Drenchen is dus een goede methode om vocht toe te dienen op risicovolle momenten. Het Topro Rumen Drench poeder geeft een verrijking aan het water dat gedrencht wordt, met voornamelijk als doelstelling de pens activiteit te stimuleren. Het is een speciaal samengesteld voedingssupplement dat ondersteuning biedt bij een verzwakte pensfunctie. Het bevat een combinatie van vitaminen (o.a. B1, B2, B6, B12), elektrolyten, snel beschikbare fosfor, en propionaat.

Dosering

  • Meng de inhoud van één zakje (500g) in 20L lauwwarm water. Oplossing in de pens brengen met behulp van een drench- of penspomp. Herhaal indien nodig na 24 uur
  • Indicaties: lage voeropname en/of herkauwactiviteit, uitdroging, na afkalven, na operatie

Naar Topro Rumen Drench

Stimuleer voeropname

Het doel is, naast het op peil brengen van de vochthuishouding, dat de koe zich fitter voelt door een verbeterde pensfunctie en dat hierdoor voeropname wordt gestimuleerd. Onvoldoende voeropname kan namelijk snel leiden tot problemen, waaronder niet alleen een gebrek aan energie, maar ook het ontstaan van een fosfortekort. Een fosfortekort levert als eerste problemen op in de pens, omdat fosfor essentieel is voor het goed functioneren van de pensmicroben. Een afname in voeropname heeft zodoende een negatieve invloed op de functie van de pensmicroben. Hierdoor kan de algehele energiebalans worden aangetast. Het is daarom essentieel om ​​snel actie te ondernemen in geval van gebrek aan eetlust en stofwisselingsstoornissen door een gezonde eetlust te stimuleren en de activiteit van de pens weer te normaliseren.

Veilig en makkelijk drenchen

Bekijk in het stappenplan hieronder hoe je in 6 stappen veilig kunt drenchen en op welke momenten je goed moet opletten.