Bedrijfsrapportage: ‘’optimalisatie van de droogstand levert ons meer tijd, geld en arbeidsplezier op’’

Op het melkveebedrijf van de Jan en Mark Rougoor in Sinderen worden 80 koeien gemolken met bijhorend jongvee. Mark heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan op grote melkveebedrijven in het binnen- en buitenland. De laatste jaren is op het bedrijf veel geïnvesteerd in goede huisvesting, looplijnen en ruwvoer kwaliteit. We willen het bedrijf optimaliseren. We willen de puntjes op de i zetten. Dit moet ons meer tijd, geld en arbeidsplezier opleveren.

Puntjes op de i zetten

Op het bedrijf krijgen de droge koeien alleen mineralen, omdat ze de laatste 2 weken tussen de melkgevende koeien lopen en hierdoor toegang krijgen tot de krachtvoerbox. Ondanks dat er weinig problemen zijn op het gebied van melkziekte en het aanhouden van de nageboorte, is de vruchtbaarheid op het bedrijf wel een aandachtspunt. Koeien zijn wel goed tochtig, maar drachtig worden is nog wel eens een probleem. Ook het jongveemanagement kan verbeterd worden. Er is nog te veel uitval de eerste maand na de geboorte (15%). Hierin bleek de biestkwaliteit niet altijd voldoende.

 

“Het ideale droogstandsrantsoen bestaat denk ik niet, maar een rantsoen voor alle droge koeien maakt het eenvoudig en geeft rust en regelmaat waardoor de voeropname hoog blijft.”

 

Test uitgevoerd met droogstandsbolus

Om zowel de vruchtbaarheid als de biestkwaliteit te verbeteren heb ik een test uitgevoerd op 10 droge koeien. Bij deze koeien heb ik een Topro Dry bolus bij het droogzetten ingegeven. Het resultaat is dat deze koeien goed hebben afgekalfd, een top kwaliteit biest hebben (Brix-waarde boven de 25%) en een betere vruchtbaarheid. Door het gebruik van de Topro Dry Bolus is het uitvalpercentage bij de kalveren gedaald naar 3% en hebben de koeien 1,9 inseminaties nodig om drachtig te worden. “Ik heb gezien dat een goede start van de lactatie het belangrijkste is om veel melk in de tank te krijgen. Een hoge voeropname is dan van belang. De Topro Dry Bolus helpt ons bedrijf verder te optimaliseren.”