• Levensduur verlengen!
  • It's about details!
  • Kennispartner

calfStart – Hygiëne

Hygiënisch werken is van groot belang. Het is bewezen dat hygiëne bij de biestverstrekking een belangrijk rol speelt bij de immuniteitsopbouw (Antonis et al. 2017).

Hygiëne van levensbelang

Een kalf wordt met geen enkele vorm van afweerstoffen geboren. Nadat het uit het beschermde milieu van de baarmoeder komt, wordt het volledig blootgesteld aan kiemen in de buitenwereld. Alleen al om die reden is het noodzaak om een goede hygiëne te waarborgen bij het afkalven. Vervolgens moet het kalf zich wapenen met afweerstoffen tegen allerlei bacteriën. Deze afweerstoffen worden immunoglobulinen genoemd. Het is een verzamelnaam voor grote eiwitten die rechtstreeks door het bloed dienen te worden opgenomen voor de activering van het afweersysteem. Het darmstelsel van een kalf is dusdanig ingericht dat de rechtstreekse opname alleen in de eerste 24 uur kan geschieden.

Zorg er daarom voor dat de biest schoon gemolken wordt, zonder vermenging met andere melk. Ook de emmer en speenemmer waar de biest in komt moet schoon zijn (visueel en bacteriologisch). Voorkom vliegen door eventueel te werken met een deksel op de emmer.